Gastronomie a pochutiny

Dávné arabské menu se skládá hlavně z datlí, velbloudího mléka, jehněčího a skopového masa, nezbytných chlebových placek a později i rýže a kávy. Při zvláštních příležitostech je připravováno velké množství různých jídel, aby si host mohl vybrat to, co je mu nejmilejší. Před hlavním menu si lze vybrat nespočet předkrmů, kterými mohou být třeba warak al inab – vinné listy plněné směsí rýže, mletého masa a koření nebo salát z krevet či krabů, různě upravené ryby nebo drůbeží saláty. Polévky, které nebývají pravidelnou součástí oběda, se svým základem podobají našim, ale objevuje se v nich rozdílné koření. Jídla často obsahují množství oleje a jiných tuků, koření a cukru. Prakticky všechna hlavní jídla vycházejí z masového základu, hlavně jehněčího a skopového. Maso se dusí, peče anebo opéká na rožni, běžně je také marinováno v mléce, česneku a cibuli. Perský záliv je nesmírně bohatým útočištěm ryb a vůbec všech darů moře. K nejchutnějším rybám patří hamur a zubeni. Opravdovou delikatesou jsou ale obří krevety (rubian), které jinde na světě neseženete. Nejdůležitější přílohou je rýže, pozůstatek vlivu Indie, odkud se dodnes dováží skvělá dlouhozrnná odrůda basmati. Připravuje se na nespočet způsobů, od nejjednoduššího až po směsi s rozinkami, piniovými ořechy, cibulkou, hřebíčkem, kardamonem nebo čočkou. K rýži se podávají masitá jídla, jako třeba al khouzi, celé upečené jehně, obsypané rýží, anebo capsi, jehněčí maso s pikantní omáčkou. Závěr oběda bývá sladký, doprovázený ovocem. V zákuscích mají arabští stolovníci, a hlavně stolovnice, obzvláštní zálibu. Konzumace sladkostí je značná, přičemž vysoká koncentrace cukru v zákuscích se zdá být až nepochopitelná. Nejvíce je oblíben knaafeh, dezert z oříšků různých druhů. Potom můžeme ochutnat um¬ali, což je kašovitá hmota, vyrobená z těsta podobného našeho listovému, ořechů, mléka, sušených rozinek a samozřejmě z velkého množství cukru. Zapéká se v kameninové nádobě. Mezi lahůdky patří opékaná jehněčí žebírka, kebab z kuřecích a skopových kousků masa nebo podobně opékané mleté maso. Grilovaná a opékaná masa se podávají s vynikajícím doplňkem – hrachovou paštikou a s olivovým olejem. Nesmíme však opomenout jednu veledůležitou součást jídelníčku, která je tím nejpůvodnějším, co bylo a dodnes je k jídlu podáváno, ať již ráno nebo večer. Jde o arabský chléb khubus, což je placka, která slouží zároveň i jako příbor. Lze s ní nabírat různé krémy a jogurty nebo se dá namáčet do různých omáček. Jsou jídelní pomůckou i v jiném smyslu, neboť se jimi přikrývají rožněná masa, aby nevychladla, anebo slouží jako talíř, na který se rozprostře celé menu. Při výběru masa je přesně určeno, co musí muslimové vyloučit z konzumace. V návaznosti na staré semitské zvyklosti korán zakazuje požívat nečisté věci – mezi ty se počítá vepřové maso, uhynulá zvířata, krev, zvířata zabitá úderem, pádem apod. Tyto zákazy muslimové svědomitě dodržují a vepřové v nich vzbuzuje odpor. Nedoporučujeme konzumaci vody z vodovodu. Prodává se balená pitná voda. Požívání alkoholických nápojů je možné, ale pouze v hotelích a podnicích se zvláštní licencí. Alkohol se může do SAE i dovážet a dá se také koupit v duty free obchodech při příletu. Arabové sami jej nepijí. Velmi oblíbená je arabská káva a čaj.

Rezervace
po telefonu
Rezervace Kuba
+420 725 699 909
Rezervace Emiráty, Srí Lanka
+420 725 631 875
Rezervace Dominikánská republika, Mexiko, Maledivy
+420 257 221 724
Získejte slevu 599 Kč
Přihlaste se k odběru newsletteru a získejte
599 Kč
na dovolenou!
Souhlasím s podmínkami registrace
SUPER LAST MINUTE